Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Προτάσεις μελών του ΚιΝΙ για την Υγεία

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ ΙΑΤΡΩΝ (ΙΣΑ 3/4):
 Η σειρά των προτάσεων είναι ανάλογη των ομιλούντων.
Το έγγραφο αυτό είναι ανοιχτό για τροποποίηση από όλα τα μέλη του ΚιΝΙ.
Οι τελικές προτάσεις θα τεθούν προς ψήφιση σε επόμενη πανελλαδικη συνάντηση..

  1. Όχι μείωση στον αριθμό εφημεριών για κάποιες Ειδικότητες, στα πλαίσια του περιορισμού του κονδυλίου. Σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλες οι Ειδικότητες.
  2. Ειδική υποστήριξη στις Χειρουργικές κλινικές προκειμένου για κινητοποιήσεις, καθώς οι Ειδικευόμενοί τους έχουν αμεσότερη εξάρτηση από τους Ειδικούς για την εκπαίδευση και άρα είναι πιο ευάλωτοι σε εκβιασμούς.
  3. Ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας αξιολόγησης των νοσοκομείων και κλινικών όπου μπορεί κανείς να κάνει Ειδικότητα (π.χ. όπως το booking.com όπου διαβάζοντας κριτικές για τα ξενοδοχεία μπορείς να διαλέξεις ασφαλέστερα το που θα μείνεις). Ο κάθε Ειδικευόμενος, μετά από σύστημα ταυτοποίησης των στοιχείων του, θα μπορεί ΑΝΩΝΥΜΑ να απαντήσει σε τυποποιημένες ερωτήσεις αλλά και να γράψει ελεύθερα κάποια κριτική.
  4. Τρόπος ελέγχου των εφημεριών των Επιμελητών, ώστε ούτε να παρατηρείται κατάχρηση με πλασματικές, αλλά ούτε και να δεχόμαστε να εφημερεύουμε απουσία Ειδικού.
  5. Κατάργηση συνδρομής στους Ιατρικούς Συλλόγους σε ανέργους/υπόχρεους στρατιωτικής θητείας. Να γίνει ποσοστιαία αύξηση στα λοιπά μέλη εφόσον (μετά από παρουσίαση του οικονομικού ισολογισμού) υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα του Ιατρικού Συλλόγου.
  6. Ανάπτυξη Συλλόγων Ειδικευομένων σε κάθε νοσοκομείο, με την νομική/οικονομική αρωγή των θεσμικών οργάνων. Ανάπτυξη Συλλόγου Ειδικευομένων του κάθε νομού (πχ Σύλλογος Ειδικευομένων Αθήνας-Πειραιά) με επιτροπή σε κάθε νοσοκομείο. Ανάπτυξη Πανελληνίου Συλλόγου Ειδικευομένων (είτε ως πρωτοβάθμιο, είτε ως συγκεντρωτικό των υπολοίπων συλλόγων).
  7. Εξετάσεις τύπου Πανελληνίων ανά 6μηνο στην Ειδικότητα. Αξιολόγηση Εκπαιδευτών από τα αποτελέσματα.
  8. Νέα συγκέντρωση του ΚιΝΙ όπου θα συζητηθούν αποκλειστικά προτάσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης. 
  9. Συζήτηση με συναδέλφους στο εξωτερικό για μεταφορά εμπειριών από τα αντίστοιχα συστήματα.
  10. Συζήτηση με Επιμελητές σχετικά με το αν άλλαξε η ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες (σε σχέση με το πώς εκπαιδευόντουσαν οι ίδιοι). Αν ναι, τότε ανάλυση αιτιών και εύρεση λύσεων.
  11. Μελέτη των εξελίξεων και των μελλοντικών σχεδίων για το πρόγραμμα συνταξιοδότησης από το ΤΣΑΥ.
  12. Επιστροφή στην μηνιαία πληρωμή των εφημεριών μαζί με τη μισθοδοσία.
  13. Λήψη συγκεκριμένων πολιτικών τοποθετήσεων από το ΚιΝΙ.
  14. Αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη (πρωτοβάθμια φροντίδα, νοσοκομεία επαρχίας και μεγάλων πόλεων).
  15. Νομοθέτηση μηνιαίου προγράμματος ρεπό μαζί με το πρόγραμμα των εφημεριών, ώστε να μπορεί ο Ιατρός τόσο να ξεκουραστεί, όσο και να αφιερώσει πολύτιμο χρόνο στο να διαβάσει.
  16. Δωρεάν πρόσβαση των Ειδικευομένων στα συνέδρια – όχι πληρωμή των συνδρομών από φαρμακευτικές εταιρίες.
  17. Όχι άλλο κλείσιμο-«συγχώνευση» νοσοκομείων.
  18. Αναλυτική καταγραφή ανά νοσοκομείο των οφειλόμενων (πριν τον Οκτώβριο του 2012), ώστε να υπάρχει μαζική διεκδίκησή τους.
  19. Να δοθούν επιπλέον κίνητρα για την εργασία στην επαρχία (Αγροτικό, Ειδικότητα, θέση Επιμελητή) ώστε να αντιμετωπισθεί εν μέρει η μετανάστευση και να μην μένουν χωρίς Ιατρούς ευαίσθητες περιοχές της Ελλάδας.
  20. Πάταξη του χρηματισμού με οποιοδήποτε μέσο. Μετά από 30 χρόνια του ΕΣΥ δεν έχουμε επιχειρήσει την αυτοκάθαρση. Εκστρατεία για αλλαγή του τρόπου σκέψης των ασθενών. Ενημέρωση τους για τετραψήφιους αριθμούς καταγγελιών/τηλέφωνα πειθαρχικών οργάνων Ιατρικών Συλλόγων.
  21. Καμία ανοχή σε ρατσισμό στα νοσοκομεία, είτε προέρχεται από ασθενείς/συνοδούς είτε προέρχεται από υγεινομικούς. Η διαφορετική αντιμετώπιση δεν περιλαμβάνει μόνο άτομα διαφορετικής φυλής, αλλά αφορά και άστεγους, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, κλπ
  22. Νομοθέτηση ελέγχου εκπαίδευσης από τους ίδιους τους Εκπαιδευόμενους, ο οποίος θα μετράει στην περαιτέρω εξέλιξη των Εκπαιδευτών.
  23. Συζήτηση για καθιέρωση τετραδίου προόδου. Εμπειρία από τη χρήση του σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  24. Συντάξιμος ο χρόνος εφημερίας.
  25. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  26. Αναλυτική συζήτηση για προφύλαξη υγειονομικών από σωματική και ψυχολογική βία στον χώρο εργασίας. Σαφή πρωτόκολλα δράσης στις ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης, κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα, αναδιάρθρωση κτιριακή και λειτουργική των ΤΕΠ, ανάπτυξη συνεργασίας με την Αστυνομία (όπως στο εξωτερικό).
  27. Έλεγχος και βελτίωση χώρων σίτισης και δωματίων εφημερίας.
  28. Έλεγχος επάρκειας κλινών για όλους τους εφημερεύοντες του προγράμματος (και τους Επιμελητές).
  29. Συζήτηση επί του 8ωρου ωραρίου εφημερίας αντί του 24ωρου. Μεταφορά εμπειριών από το εξωτερικό.
  30. Νομοθέτηση σαφούς καθηκοντολογίου των Ειδικευομένων σε Πανελλαδικό επίπεδο, και όχι ανά κλινική. Συμμόρφωση όλων των υγειονομικών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία με αυτό.
  31. Ειδική μνεία στα παράνομα προγράμματα εφημερίας χωρίς Επιμελητή σε ενεργή εφημερία. Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για διεκδίκησή του δικαιώματός τους για παρουσία Ειδικού Ιατρού κατά την εξέτασή τους.
  32. Παρέμβαση σε ΚΕΣΥ και Υπουργείο Υγείας σχετικά με γνωμοδοτήσεις για υπηρέτηση της επίσχεσης εργασίας (παράθεση επιχειρημάτων για αναγνώριση εφημεριών ως χρόνο εκπαίδευσης και αφαίρεση τους από το χρόνο επίσχεσης, κλπ). Άμεση και συλλογική αντιμετώπιση μεμονωμένων περιπτώσεων απαίτησης δ/ντων για υπηρέτησης επίσχεσης εργασίας.
  33. Καμία ανοχή από κανέναν Ειδικευόμενο σε μικρές ή μεγάλες προσπάθειες υπονόμευσης του δικαιώματός τους στην επίσχεση από δ/ντες, διοικητές, ακόμα και άλλους Ειδικευόμενους. Συλλογική στήριξη στις επώνυμες καταγγελίες και πίεση των πειθαρχικών οργάνων για ταχεία εκδίκαση αυτών.
  34. Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών κινητοποίησης/δράσης του Ιατρικού κόσμου.
  35. Θεσμοθέτηση σταθμών πρώτων βοηθειών/ κέντρων υγείας στις αστικές περιοχές. Πιθανή αξιοποίηση για το σκοπό των υπαρχόντων κτιριακών δομών των νοσοκομείων που έκλεισαν.
  36. Απαραίτητη η διαλογή των επειγόντων περιστατικών από εξειδικευμένη ομάδα Ειδικευμένων και Νοσηλευτών.
Οι προτάσεις θα συζητηθούν στις επόμενες συνελεύσεις του ΚΙΝΙ ωστε να αποφασιστούν ποιες θα γίνουν  μερος των θεσεων του ΚΙΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου